Klasična paradajz čorba: Miris, ukus i zdravlje, sve u jednom tanjiru

po Vasa Kuharica

Topla paradajz čorba ima čarobnu moć u hladnim zimskim danima. I malo je stvari koje izazivaju nostalgiju za djetinjstvom kao vruća zdjela kremaste čorbe od paradajza. Uz nekoliko trikova ova kraljica među čorbama postat će ukusna i atraktivna delicija na vašem stolu.

Paradajz, glavni sastojak ove čorbe, bogat je vitaminom C, ali sadrži i mnoge druge hranjive tvari. Uz to  je jedna od rijetkih namirnica koja kuhanjem ne gubi svoje nutritivne vrijednosti.

Sastojci:

2 kašike ulja (za zapršku)

2 kašike brašna (za zapršku)

7 dl kuhanog paradajza

4 dl vode

celer

ruzmarin

peršun

šećer

so

biber

Priprema:

  1. Na niskoj temperaturi napravite zapršku tako što u loncu na toplom ulju kratko popržite brašno dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte kuhani paradajz i dvije šoljice mlake vode.
  2. Posolite i pobiberite po želji, dodajte čajnu kašičicu šećera te celer i ruzmarin, s kojim ne pretjerujte, jer njegov jaki okus brzo može postati dominantan.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri 10-ak minuta, a na kraju dodajte svježi sitno nasjeckani peršun.
  4. Servirajte s krutonima (prepečenim kockicama suhog hljeba) ili skuhajte sitnu tjesteninu.

Preporučujemo