Klasik francuske kuhinje: Crème brûlée

po Vasa Kuharica

Crème brûlée je definitivno jedan od boljih dezerta i naći ćete ga na jelovniku skoro svih restorana u Francuskoj. To je ukusna krema i hrskava korica od karameliziranog šećera. Odličan je izbor kad imate goste jer se može pripremiti dan prije i karamelizirati u zadnji čas.

Sastojci:

950 ml slatkog vrhnja

7 žumanaca

jaje

vanilin štapić

100 g šećera

Priprema:

  1. Stavite kuhati slatko vrhnje s vanilin štapićem tako da bude jako vruće, ali ne smije prokuhati.
  2. U zdjeli umutite jaje, žumanca i šećer, dok se sve ne sjedini. Polako dodajte vruće vrhnje u smjesu od jaja.
  3. Gotovu smjesu uspite u zdjelice za pečenje. Sve zdjelice stavite u veći pleh i pažljivo ulijte kipuću vodu do polovine zdjelica.
  4. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni (sredina i dalje ostane ‘klimava’ kad se lagano protrese). Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider. Bilo bi dobro da se hladi najmanje dva sata.
  5. Kada se krema ohladi, posipajte ravnomjerno šećerom i karamelizirajte. Ostavite da minutu stoji na sobnoj temperaturi, sve dok se karamelizirani šećer ne stvrdne.

Preporučujemo