Knedle od starog hljeba za ručak

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 zemički od prethodnog dana,

250 ml mlijeka,

so,

biber,

3 jaja.

Priprema:

1. Zemičke narežite na kockice, a zatim umočite u 250 ml mlijeka.
Ostavite pokriveno oko 10 minuta da hljeb upije tekućinu i omekša. Zatim dodajte so, biber i 3 jaja pa dobro izmiješajte, pokrijte i ponovno ostavite 10 minuta da odstoji.

2. Ako je tijesto prečvrsto, možete dodati još jedno jaje. Ako je premekano, dodajte još krušnih mrvica i umijesite smjesu. Od smjese oblikujte knedle.

3. Za početak u lagano posoljenu i uzavrelu vodu stavite malu testnu knedlicu. Ako se raspadne, u smjesu dodajte još krušnih mrvica ili malo brašna. Kuhajte knedle 20 minuta. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih, ocijedite pa ih stavite na toplo do posluživanja

Preporučujemo