Knedle sa špinatom: Slasni zalogaji za one koji traže predah od mesa

po Vasa Kuharica

Špinat je vrlo svestrana namirnica i sastojak brojnih jela, a podjednako se koristi svjež i zamrznut.

Sastojci:

400 g starog hljeba

200 g sitno isjeckanog špinata (može i smrznuti)

3 jaja

100 ml mlijeka

20 g maslaca

2 glavice crvenog luka

1 čehno bijelog luka

100 g žutog sira

1 povrtna kocka

prezla

so, biber

Priprema:

1. Hljeb narežite na kockice, stavite u zdjelu i posolite.

2. U zasebnoj zdjeli kratko umutite jaja, dodajte mlijeko, promiješajte, pa prelijte po kockicama hljeba. Rukom izmiješajte sastojke, malo utisnite i ostavite pola sata da se namaču.

3. U tavi na rastopljeni maslac dodajte sitno isjeckani luk, malo posolite i pržite na slaboj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte protisnuti bijeli luk, ocijeđeni špinat, malo pobiberite, pa sve skupa dinstajte nekoliko minuta. Nakon toga maknite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

4. Ohlađeni špinat premjestite u posudu sa hljebom, sve skupa izmiješajte te rukama nježno umijesite tijesto. Ovako pripremljenu smjesu ostavite 15-ak minuta da odstoji.

5. Zatim vlažnim rukama oblikujte knedle, stavite ih u ključalu vodu u koju ste dodali povrtnu kocku i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta.

6. Gotove knedle ocijedite, složite u zdjelu za posluživanje i pospite naribanim sirom.

 

 

Preporučujemo