Lješnici i čokolada mnogima su savršena kombinacija u slasticama, a ovi ukusni kolačići jednostavni su za izradu
Sastojci:
125 g maslaca na sobnoj temperaturi
115 g (3/4 šoljice) običnog brašna
45 g (1/4 šoljice) prosijanog šećera u prahu
2 kašike kukuruznog brašna
2 kašike kakao praha
2 kašike šećera u prahu
50 g kvalitetne tamne čokolade, sitno nasjeckane
50 g neslanog maslaca
3 kašike čokolada namaza od lješnika
Priprema:
1. Pećnicu je potrebno zagrijati na 160 stepeni, a na dva lima stavite papir za pečenje.
2. Mikserom umutite 125 grama maslaca dok ne postane kremast pa dodajte prosijani šećer u prahu, brašno, kukuruzno brašno, kakao prah i izmiješajte kuhačom.
3. Rukama oblikujte kuglice i postavite na pleh dovoljno razmaknute da se slijepe.
4. Zatim umočite viljušku u kako i stisnite svaku kuglicu dok ne dobiju izgled polovica. To je potrebno zato što ćete svaku polovicu spajati kremom i na kraju dobiti male slatke kuglice.
5. Obje porcije možete peći odjednom 15 minuta, s time da im na pola zamijenite mjesta. Nakon pečenja tijesto se treba hladiti 30 minuta.