Koje greške pravimo prilikom spremanja pire-krompira

po Senan Dervisevic

Uprkos tome što samo treba skuhati krompire i ispasirati ih, često se desi da pire-krompir ispadne suviše mekan ili “gumen”. Kuhari ističu da je vrlo bitno na koji način siječete i kuhate krompire, kao i čime ih pasirate.  

Greška je praviti pire isključivo od jedne vrste krompira. Miješanjem različitih vrsta – od onih čvršćih, jarkožutih do nešto bjeljih, bogatijih skrobom – dobiva se kremastija tekstura. Također, možete dodati i slatki krompir, a nećete pogriješiti ni ako krompirima dodate malo repe ili paškanata.

Povrće prvo oljuštite, a zatim ga isperite pod vodom da biste odstranili preostali dio nečistoće. Krompir nasijecite na komade dužine oko 3-4 centimetra, jer će u suprotnom tokom kuhanja upiti previše vode. Dok siječete krompire, stavljajte ih odmah u posudu s hladnom vodom da ne bi počeli tamniti. Poklopite posudu i ostavite da se krompir kuha na nižoj temperaturi.

Najveća greška koju ljudi prave je što kuhaju krompir suviše dugo. Kuhajte ga sve dok ne postane mekan, što ćete provjeriti vrhom noža – ukoliko lako klizi kroz krompir, to znači da je kuhan.

Ocijedite višak vode, dodajte malo mlijeka i putera, a onda ostavite poklopljen lonac da odstoji na sobnoj temperaturi tri do pet minuta.

Ako želite izuzetno glatku, kremastu teksturu, umutite pire ručnim mikserom. Čvrst pire dobit ćete ako ga ispasirate metalnom gnječilicom za krompir.