Sastojci za tijesto:
2 jaja,
6 kašika šećera u prahu,
6 kašika brašna,
1 prstohvat soli.
Za čokoladni mus:
150 g čokolade sa 75% kaka,
50 g maslaca,
100 g šećera,
50 ml mlijeka,
200 ml slatke pavlake,
1 kesica želatina,
4 kašike grožđica potopljenih u rum.
Za kokosovu pjenu:
200 ml kokosovog mlijeka,
100 g kokosa,
1 kesica želatina,
2 kašike šećera,
200 ml slatke pavlake.
Za čokoladnu glazuru:
200 g bijele čokolade,
100 ml slatke pavalake,
50 g maslaca.
Priprema:
- Tijesto: Umutite bjelanca s prstohvatom soli, potom dodajte šećer i žumanca pa brašno. Ispecite koru na 180 stepeni.
- Tamni čokoladni fil: Izmiješajte šećer s mlijekom pa stavite na ringlu i zagrijavajte, potom dodajte čokoladu i, neprestano miješajući, otopite je. Ostavite da se ohladi. Kad se ohladi, pomiješajte je s umućenom slatkom pavlakom. Potopite želatin 10 minuta u hladnu vodu, zatim ga zagrijte pa rastopite, malo prohladite pa umiješajte u fil i dobro izmutite. na kraju dodajte grožđice.
- Stavite koru u kalup pa uspite fil i stavite u frižider, dok pripremate drugi fil.
- Pomiješajte kokosovo mlijeko s kokosom pa zagrijavajte dok se ne počne zgušnjavati. Potom ostavite da se ohladi. Otopite želatin pa ga zagrijjte i prohladite. Za to vrijeme umutite slatku pavlaku, dodajte želatin i to sjedinite s kremom od kokosa.
Sipajte preko čokoladnog fila i ostavite preko noći da se stegne u frižideru.
- Sutradan, pripremite bijelu čokoladnu glazuru: čokoladu izlomite na komadiće pa dodajte slatku pavlaku i zagrijavajte, dodajte maslac i kuhajte dok se ne zgusne. Prohladite pa premažite tortu.
- Po želji, ukrasite tortu listićima kokosa.