Sastojci za koru:
300 g mljevenog keksa,
200 g mljevenih oraha,
100 g šećera u prahu,
100 g maslaca,
2 dl soka od narandže.
Za fil:
1 l mlijeka,
3 kesice pudinga od vanile,
3 kašike gustina,
200 g šećera,
200 g maslaca,
2 kutije (250 g) jafa keksa,
300 g malina.
Za dekoraciju:
Šlag, slatka pavlaka ili čokoladna glazura.
Priprema:
- Staviti na vatru 1 l mlijeka zajedno sa 200 grama šećera, odvojiti malo mlijeka od te količine i razmutiti puding i gustin. Kad mlijeko provri, skuhati puding i ostaviti da se prohladi.
- Umutiti razmekšali puter i dodavati kašiku po kašiku mlakog pudinga, mutiti mikserom dok se lijepo ne sjedini.
- Dok se puding hladi, pripremiti koru: Sve sastojke za koru staviti u zdjelu i sastaviti ih, najbolje rukom dok se fino ne sjedine. Sok postepeno dodavati, možda neće biti potrebno svih 2 dl.
- Slaganje torte: Na tacnu za serviranje staviti obruč za tortu veličine 26 cm (može i manji, a može i bez obruča, masa se fino oblikuje) i formirati koru rukom ili kašikom.
- Na koru staviti malo fila, manje od 1/4, tek da se jafa keks za to lijepo „zalijepi“. Slagati keks s čokoladnom stranom okrenutom nadolje (keks se ne umače u sok jer na njega idu smrznute maline, koje će da puste sok).
- Na keks staviti smrznute maline pa ostatak fila, tako što se polako stavlja kašika po kašika, ravnomjerno, da se prilikom premazivanja maline ne bi pomjerale.
- Ukrasiti tortu šlagom ili staviti čokoladnu glazuru.
Raspored slaganja: Kora/malo fila/jafa keks/maline/ostatak fila/šlag.