Kolač koji se ne peče: Nutella cheesecake

po Senan Dervisevic

Uvijek popularni i mnogima omiljeni kolač sa sirom možete napraviti u mnogo varijanti, ali ova je zaista posebna. 

Sastojci:

250 grama petit keksa

75 grama maslaca

Tegla Nutelle od 400 grama

100 grama usitnjenih, prženih lješnika

500 grama kremastog sira

60 grama šećera u prahu ili smeđeg šećera

Priprema:

1. Usitnite kekse u zdjelu miksera, dodajte maslac i kašiku Nutelle i miješajte.

2. Dodajte 25 grama lješnika i nastavite miješati dok ne budete imali vlažnu, pomalo pjeskovitu teksturu.

3. Ulite smjesu u okruglu posudu za pečenje i utisnite rukama ili kašikom. Stavite na hlađenje u zamrzivač.

4. Pomiješajte sir i šećer dok se dobro ne sjedine i dodajte preostalu Nutellu te nastavite miješati.

5. Izvadite posudu iz zamrzivača i na donji biskvit nanesite ovu smjesu. Ostatak lješnika posipajte po vrhu i stavite natrag na hlađenje najmanje jedan sat. Poslužite hladno.