Zdraviji od klasičnih: Kolač od bundeve i zobenih pahuljica

po Vasa Kuharica

Bundeva daje savršen ukus, odlična je opcija za jednostavan vikend kolač. Osim toga, ovo je kolač koji se u osnovi radi sa zobenim pahuljicama pa je, osim što je fin, ujedno zdrav zalogaj.

Sastojci:

400 g bundeve

500 g mljevenih zobenih pahuljica

1 l mlijeka (rižino, sojino)

korice od 2 narandže i 2 limuna

korijander, anis

burbon vanilija

žuti šećer

Priprema:

  1. Bundevu ogulite, isijecite na kockice, skuhajte, iscijedite i ohladite.
  2. U većoj šerpi zagrijte mlijeko. U tu smjesu dodajte rendane korice limuna i narandže, žuti šećer, burbon vaniliju, korijander i zvjezdani anis.
  3. Kada smjesa prokuha, u nju dodajte bundevu i mljevene zobene pahuljice.
  4. Smjesu ujednačite i stavite u kalup, pa u frižider da se ohladi. Preko kolača možete staviti preliv od voća ili šlag, po želji.
  5. Isti ovaj kolač može se napraviti od malina, kupina ili jagoda, koje umjesto bundeve služe kao osnova.

Preporučujemo