Bundeva daje savršen ukus, odlična je opcija za jednostavan vikend kolač. Osim toga, ovo je kolač koji se u osnovi radi sa zobenim pahuljicama pa je, osim što je fin, ujedno zdrav zalogaj.
Sastojci:
400 g bundeve
500 g mljevenih zobenih pahuljica
1 l mlijeka (rižino, sojino)
korice od 2 narandže i 2 limuna
korijander, anis
burbon vanilija
žuti šećer
Priprema:
- Bundevu ogulite, isijecite na kockice, skuhajte, iscijedite i ohladite.
- U većoj šerpi zagrijte mlijeko. U tu smjesu dodajte rendane korice limuna i narandže, žuti šećer, burbon vaniliju, korijander i zvjezdani anis.
- Kada smjesa prokuha, u nju dodajte bundevu i mljevene zobene pahuljice.
- Smjesu ujednačite i stavite u kalup, pa u frižider da se ohladi. Preko kolača možete staviti preliv od voća ili šlag, po želji.
- Isti ovaj kolač može se napraviti od malina, kupina ili jagoda, koje umjesto bundeve služe kao osnova.