Sastojci za biskvit:

4 jaja,

140 g šećera,

1 vanilin šećer,

70 ml ulja,

70 ml mlijeka,

100 g oštrog brašna,

1 prašak za pecivo,

30 g kakaa u prahu,

50 g griza.

 

Za preliv:

250 ml mlijeka,

150 g čokolade za kuhanje,

5 kašika šećera,

1 kašika kafe.

 

Priprema:

 

1. Jaja pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo, griz i kakao pa sve dobro izmiješajte. Ostavite smjesu da odstoji 15 minuta.

2. Kalup obložite masnim papirom i ulijte pripremljenu smjesu. Kolač pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Čačkalicom provjerite je li pečen.

3. Vruć kolač prelijte vrućim prelivom. Za pripremu preliva mlijeko zagrijte do vrenja pa dodajte šećer, kafu i čokoladu. Miješajte dok se sve ne otopi. Preliv procijedite kroz cijedilo da uklonite većinu zrnca kafe. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru.