Sastojci za tijesto:

 

250 g maslaca,

250 g šećera,

1 ribana korica limuna.

2 kesice Bourbon vanilin-šećera,

prstohvat soli,

4 jaja,

2 neprskane limete,

200 g brašna,

50 g gustina,

100 g mljevenih badema,

75 g sjeckanih pistacija,

2 kašičice praška za pecivo.

 

Za sirup:

 

2 male iscijeđene limete,

60 g šećera,

1 šipka vanilije,

1 zvjezdica anisa.

 

Dekoracija:

 

200 g gotove bijele glazure,

25 g sjeckanih pistacija.

 

Priprema:

 

  1. Maslac, šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i so umutite ručnim mikserom dok ne zapjeni. Dodajite jedno po jedno jaje muteći svako po 2 minute. Od jedne limete naribajte koricu, pa obje iscijedite, sve umiješajte u masu.

 

  1. Brašno, gustin, bademe, pistacije i prašak za pecivo izmiješajte. Umiješajte u masu i istresite je u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni na  175 stepeni oko 60 minuta.

 

  1. Limete iscijedite, sok izmiješajte sa šećerom, po dužini rasječenom vanilijom i anisom, i miješajući zakuhajte. Ispečen kolač na više mjesta izbodite i uspite sirup. Kolač ostavite još 10 minuta u tepsiji, a zatim ga izvadite.

 

  1. Kolač stavite na kuhinjsku žicu i pustite ga da se ohladi. U vreloj vodi otopite glazuru dok ne postane tečna. Kolač prevucite glazurom i pustite da se sama razlije. Ukrasite pistacijama.