Sastojci za tijesto:
250 g maslaca,
250 g šećera,
1 ribana korica limuna.
2 kesice Bourbon vanilin-šećera,
prstohvat soli,
4 jaja,
2 neprskane limete,
200 g brašna,
50 g gustina,
100 g mljevenih badema,
75 g sjeckanih pistacija,
2 kašičice praška za pecivo.
Za sirup:
2 male iscijeđene limete,
60 g šećera,
1 šipka vanilije,
1 zvjezdica anisa.
Dekoracija:
200 g gotove bijele glazure,
25 g sjeckanih pistacija.
Priprema:
- Maslac, šećer, limunovu koricu, vanilin šećer i so umutite ručnim mikserom dok ne zapjeni. Dodajite jedno po jedno jaje muteći svako po 2 minute. Od jedne limete naribajte koricu, pa obje iscijedite, sve umiješajte u masu.
- Brašno, gustin, bademe, pistacije i prašak za pecivo izmiješajte. Umiješajte u masu i istresite je u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju. Pecite u zagrijanoj rerni na 175 stepeni oko 60 minuta.
- Limete iscijedite, sok izmiješajte sa šećerom, po dužini rasječenom vanilijom i anisom, i miješajući zakuhajte. Ispečen kolač na više mjesta izbodite i uspite sirup. Kolač ostavite još 10 minuta u tepsiji, a zatim ga izvadite.
- Kolač stavite na kuhinjsku žicu i pustite ga da se ohladi. U vreloj vodi otopite glazuru dok ne postane tečna. Kolač prevucite glazurom i pustite da se sama razlije. Ukrasite pistacijama.