Sastojci:

 

300 g brašna,
200 g šećera,
200 g putera,
200 čokolade za kuhanje,
3 jaja,
1 žumance,
1 kisela pavlaka,
3 narandže,
3 kašike ulja,
1/4 kašičice praška za pecivo,
1/4 kašičice sode bikarbone,
prstohvat soli.

 

Priprema:

 

  1. Dobro oprati narandže, obrisati ih i izrendati koru. Iscijediti sok i odvojiti 100 ml za kolač. Prstima pomiješati šećer s rendanom korom narandže dok se ne sjedini pa dodajte u puter koji ste pjenasto umutili. U ovu smjesu dodajte jedno jaje pa promiješajte da se sjedini, zatim drugo, pa treće pa žumance.

 

  1. Dodajte 100 ml soka i sjedinite masu. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, sodom i soli. U smjesu od putera dodajte polovinu pavlake i polovinu brašna. Sjedinite pažljivo miješajući, a zatim dodajte ostatak pavlake i brašna. 150 g čokolade isjeckajte na komadiće.

 

  1. Dodajte čokoladu u tijesto. Zagrijte rernu na 200 stepeni, podmažite kalup, pospite brašnom i pecite kolač oko 60 minuta. Hladan kolač prelijte istopljenom čokoladom kojoj dodate 3 kašike ulja.