Kolač od rogača i jabuke

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

 

500 g brašna,

100 g smeđeg šećera,

200 g kisele pavlake,

220 g putera,

2 žumanca,

2 vanilin šećera,

1 prašak za pecivo,

 

Fil:

 

2 jabuke,

500 g šljiva,

150 g rogača,

100 g smeđeg šećera,

100 g šećera u prahu,

150 g brašna,

100 ml ulja,

300 ml mlijeka,

1 vanillin šećer,

pola praška za pecivo,

snijeg od dva bjelanca.

Malo šećera u prahu za posipanje.

 

Priprema:

 

  1. Brašno stavite u veću posudu. Hladan puter isijecite u brašno. Dodajte smeđi šećer i kiselu pavlaku. Dodajte žumancad, vanilin šećer i prašak za pecivo. Sve to dobro izmiješajte rukom pa podijelite na dva dijela. Oblikujte u lopte i zamotajte u kesice.

Ostavite u frižider dok ne pripremite fil.

 

  1. U posudu stavite rogač, smeđi šećer, šećer u prahu i vanillin šećer. Mlijeko prokuhajte i prelijte preko rogača. Izmiješajte pa pustite da se potpuno ohladi. Rogaču dodajte brašno, prašak za pecivo i ulje. Sve to dobro izmiješajte.

 

  1. Umutite snijeg od dva bjelanca i dodajte rogaču. Sve to dobro izmiješajte. Jedan dio tijesta rukom rastanjite u nauljenu tepsiju ili razvijte na veličinu tepsije u kojoj ćete peći. Pecite 15 minuta na 180 stepeni.

 

  1. Jabukama izvadite sredinu, ogulite ih i isijecite na kolutove. Poredajte ih preko kore koju ste zapekli. Preko jabuka poredajte šljive očišćene od košpica pa pospite vanillin šećerom.

 

  1. Preko voća rasporedite smjesu s rogačom. Drugi dio tijesta razvijte i stavite preko smjese od rogača. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Gotov kolač prohladite pa pospite šećerom u prahu.

 

 

Preporučujemo