Sastojci za tijesto:
250 g brašna,
125 g maslaca,
100 g šećera,
žumance.
Fil:
250 g svježeg sira,
100 g šećera,
prašak za puding od vanilije,
naribana korica limuna,
4 jaja,
2 i 1/2 dl slatkog vrhnja,
500 g jagoda,
preliv za tortu (crveni).
Priprema:
- Od brašna, maslaca, šećera i žumanca umijesite brzo tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite sat, dva u frižider.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini te njime obložite dno i rubove kalupa.
- Viljuškom izbockajte tijesto i pecite ga desetak minuta u rerni zarijanoj na 200 stepeni.
- Umutite sir sa šećerom, praškom za puding, limunovom korom i jajima. Čvrsto ulupajte vrhnje te ga dodajte smjesi.
- Prelijte smjesu preko tijesta i pecite oko 45 minuta. Ostavite neka se malo ohladi.
- Operite jagode, dobro ih ocijedite, skinite peteljke, prepolovite i posložite na kolač.
- Pripremite preliv prema uputama na omotu i njime prelijte jagode.