Sastojci za tijesto: 

 

4 jaja,

150 ml ulja,

150 g šećera,

150 g brašna,

2 kesice pudinga od vanilije,

2 kašičice praška za pecivo.

 

Za fil: 

 

250 g jogurta sa breskvama,

600 g breskvi,

250 g šećera,

600 ml slatkog vrhnja,

2 kesice šlag kreme.

 

Za preliv: 

 

2 kesice preliva za torte s okusom vanilije.

 

Priprema: 

 

  1. U vatrostalnu posudu naspite vodu, dodajte šećer i kuhajte oko 15 minuta. Dodajte breskve koje ste prethodno oprali i ogulili pa kuhajte dok ne omekšaju, malo breskvi izdvojite sa strane za ukrašavanje. Pripremljeni kompot sklonite s vatre i ostavite da se hladi.

 

  1. U posudu stavite brašno i umiješajte prašak za pecivo, dodajte šećer, pudinge od vanilije, jaja i ulje te uz pomoć miksera miješajte dvije minute na najvećoj brzini. Tijesto prebacite u malo dublji lim koji ste premazali uljem i posuli brašnom, poravnajte i stavite da se peče na 180 stepeni u prethodno zagrijanu rernu. Ispečeni kolač ostavite da se ohladi.

 

  1. Promiješajte jogurt i u tankom sloju njime premažite kolač. Kompot od breskve ocijedite, a sok ostavite za kasnije. Breskve isijecite na četvrtine i složite po kolaču.

 

  1. Miješajte slatko vrhnje sa šlag kremom dok ne dobijete čvrsti šlag i premažite breskve. Preliv za torte od vanilije pripremite prema uputi sa pakovanja sa sokom iz kompota. Prelivom pospite kolač i ukrasite komadima breskve.