Ovaj jednostavni kolač brzo je gotov, a voljet će ga svi – od najmanjih do najstarijih.
Sastojci:
200 g brašna
100 g maslaca
60 g šećera u prahu
naribana korica 1∕2 narandže
žumance
2 kašike vrhnja
Nadjev:
3 dl vode
3-4 jabuke
180 g šećera
kašičica cimeta
3 kašike kukuruznog brašna
2 jaja
Priprema:
- Prosijte brašno u zdjelu, dodajte rashlađeni maslac narezan na komadiće i utrljajte ga vrhovima prstiju u brašno, dok ne dobijete smjesu sličnu prezli. Dodajte šećer, sitno naribanu limunovu koricu, žumance i vrhnje. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u frižider na pola sata.
- Četvrtasti kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i njime obložite dno i stranice kalupa. Viljuškom izbodite tijesto i pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
- Izmiješajte kukuruzno brašno s malo vode. Stavite ostatak vode u lonac, dodajte oguljene komade jabuka, cimet, te smjesu od kukuruznog brašna.
- Miješajte na laganoj vatri dok ne prokuha, te kuhajte još minutu. Malo ohladite, umiješajte 5 kašika šećera i žumanca. Ulijte na pečeno tijesto u kalupu, te pecite još 10 minuta na 150 stepeni.
- Od bjelanaca istucite čvrsti snijeg, umiješajte postepeno ostatak šećera i glatki snijeg nanesite na kolač. Zapecite još 5 minuta dok snijeg ne dobije zlatno smeđu boju.