Sastojci:

 

200 g maslaca sobne temperature,

2 kašike maslinovog ulja,

100 g neslanih pistacija (+ kašika za ukrašavanje),

50 g bademova brašna,

250 g šećera,

200 g brašna,

1/2 kašičice soli,

2,5 kašičice praška za pecivo,

150 g jogurta,

5 jaja,

1/2 kašike ekstrakta vanilije.

 

Za preljev: 200 g lemon curda (Narendajte koru dva limuna, iscijedite sok te dodajte 100 g šećera i 50 g maslaca, sve otopite na pari. Razmutite 2 jaja pjenjačom u posudi s debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 minuta uz stalno miješanje pjenjačom. Brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješati), 350 g mascarponea, korica i sok jednog limuna, 75 g šećera u prahu.

 

Priprema:

 

  1. Dva oblika za pečenje torte promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Rernu uključite na 180 stepeni.

 

  1. U posudici na laganoj vatri rastopite maslac. Dodajte ulje, maknite s vatre i ohladite. U multipraktiku fino sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke. Napravite udubinu, dodajte masnoću, jogurt, jaja i aromu vanilije te dobro promiješajte. Smjesom podjednako ispunite oba kalupa i pecite ih 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Da li je pečeno provjerite čačkalicom. Hladite u kalupima 10 minuta, a potom premjestite na rešetku.

 

  1. Pomiješajte lemon curd i mascapone. Polovicu soka od limuna pomiješajte sa 25 g šećera u prahu i miješajte na slabom plamenu. Stavite sa strane. Dok su još mlaka, tijesta premažite s malo limunova soka. Pustite ih da se ohlade do kraja, a potom ih prerežite.

 

4. Stavite jedan na poslužavnik, premažite filom, stavite tijesto i tako do kraja. Pomiješajte ostatak šećera u prahu i soka limuna da biste dobili preljev, prelijte tortu i ukrasite ostatkom pistacija.