Sastojci:

 

šolja meda,

šolja vode,

šolja ulja,

kašičica sode bikarbone,

brašna prema potrebi da tijesto ne bude tvrdo,

2 šolje šećera,

3 šolje mljevenih oraha,

3 kašike ulja,

2 kašike kakaa,

malo soka od limuna,

150 g čokolade za kuhanje,

2 kašike ulja.

 

Priprema:

 

  1. Zamijesiti tijesto od meda, vode, ulja, sode bikarbone i brašna.

 

  1. Peći na umjerenoj temperaturi dok torta ne porumeni. Izvaditi iz rerne i ohladiti.

 

  1. Ušpinovati šećer sa šoljom vode da bude gust kao za slatko. Dodati mljevene orahe, ulje, kakao i malo soka od limuna. Sve izmiješati, skinuti s ringle i ohladiti.

 

  1. Presjeći tortu na tri dijela da dobijete tri jednake kore i premazati ih filom.

 

  1. Čokoladu otopiti s uljem, pa preliti tortu. Ostaviti da se glazura stegne i prije posluživanja posuti cimetom u prahu.