Sastojci:
18 čokoladnih sendvič-keksića,
4 kašike maslaca,
1/4 šolje isjeckane crne čokolade,
1/4 šolje instant kafe,
1/2 šolje i tri kašike preliva od karamele,
1/2 šolje slatkog vrhnja,
1 želatin,
680 g krem-sira blažeg okusa,
1 i 1/4 šolje šećera.
07
- Za pečenje kolača će vam trebati okrugli pleh sa kojeg se skidaju stranice prečnika 20 cm. Podmazati ga maslacem sa svih strana, a onda keksiće ubaciti u blender i dobro ih samljeti. Dodati i maslac i pustiti da se sve dobro izmiješa.
- Dobiveno tijesto utisnuti u dno kalupa, izravnati i staviti u frižider.
- Čokoladu i kafu staviti u posudu i unutra umiješati pola šolje prokuhane vode. Ostaviti da stoji minutu kako bi se čokolada otopila i kafa rastvorila, a onda dodati pola šolje preliva od karamele i dobro promiješati.
- Ostaviti da se ohladi 10 minuta.
- U međuvremenu želatin pripremiti po uputstvu sa kesice sa 1/4 šolje vode. Rastopiti ga na laganoj temperaturi, a potom umiješati u mješavinu s kafom i čokoladom.
- Krem-sir i šećer mikserom dobro umutiti, a onda polako ubaciti mješavinu s kafom. Sve dobro umutiti i sipati u kalup preko korice. Ostaviti da se ohladi barem šest sati.
- Slatko vrhnje pomiješati s preostale tri kašike karamele pa mutiti dok se ne napravi mekani šlag. Skinuti stranice od kalupa pa ukrasiti šlagom s karamelom i čokoladom.