Sastojci:
1 kg jabuka
Za koru:
6 bjelanaca,
20 dkg šećera,
15 dkg glatkoga brašna.
Za kremu:
6 žumanaca,
10 dkg šećera,
2 vanilin šećera,
15 dkg glatkoga brašna,
600 ml mlijeka,
15 dkg maslaca,
10 dkg šećera u prahu.
Priprema:
- Jabuke oguliti, narezati na kriške i poslagati u pleh obložen pek papirom. Po želji pospite s 5 dkg grožđica. Peći oko 15 minuta na 180 °C.
- Umutit bjelance sa šećerom, dodati brašno, promiješati i uliti smjesu preko pečenih jabuka. Vratiti u rernu i peći još oko 20 minuta.
- Izvaditi iz rerne i ohladiti. Pečeni ohlađeni kolač prevrnuti na poslužavnik.
Žumance pomiješati sa vanilin šećerom i šećerom, dodati brašno i malo mlijeka.
Ostatak mlijeka zakuhati-skuhati kremu i ohladiti je.
- Maslac pomiješati sa šećerom o ohlađenom skuhanom kremom. Kremom premazati biskvit s jabukama.