Sastojci:
500 g grožđa,
3 jaja,
200 g brašna,
120 g šećera,
120 g otopljenog putera,
13 g praška za pecivo,
2 kašike vaniline esencije.
Priprema:
1. U posudu za miješenje staviti prosijano brašno, šečer i prašak za pecivo, te sve promiješati.
2. Grožđe oprati i osušiti ga, pa posuti sa malo brašna i prodrmati posudu da se brašna nahvata na grožđe.
3. U brašno dodati jaja, tečnu vaniliju i otopljeni puter, pa sa kašikom sve izmiješati. Dodati grožđe, pa opet promiješati.
4. Sipati smjesu u dobro podmazan i pobrašnjen kalup. Pošto je smjesa gusta koristite špatulu kako bi i dno dobro popunili.
5. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 35 do 40 minuta dok ne porumeni. Probati čačkalicom da li je kolač pečen. Ohladiti ga prvo u kalupu, oko 5 minuta, pa prevrnuti na žicu i ohladiti do kraja.
6. Posuti šećerom u prahu i poslužiti uz čaj ili kafu.