Kolač sa sirom i voćem: Jednostavni za pripremu

po Vasa Kuharica

Kolači sa svježim sirom sočni su i kremasti, a i jedna su od najomiljenijih poslastica u svako doba godine. Ako je u receptu uz svježi sir zastupljeno i sezonsko voće, neodoljiv okus je garantiran.

Sastojci za tijesto:

350 g raženog brašna

200 g maslaca

100 g meda

1 kašika limunove korice

1 žumance

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

250 g svježega kravljeg  sira

Nadjev:

400 g jabuka

50 g grožđica

limunova korica

limunov sok

mljeveni cimet

Krema:

100 g šećera

2 žumanca

4 dl vode

1 puding od vanilije

2 dl tučenoga slatkog vrhnja

Priprema:

  1. Prosijte brašno u veću zdjelu, jednakomjerno umiješajte prašak za pecivo i s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Potom dodajte dobro ocijeđen i propasiran svježi sir, naribanu koricu limuna, žumance, so, med, te sve dobro izmiješajte. Ostavite tijesto da odstoji na hladnome mjestu najmanje jedan sat. Za to vrijeme pripremite nadjev i kremu.
  2. Jabuke ogulite, naribajte i dinstajte s maslacem. Dodajte šećer, cimet, naribanu koricu i sok od limuna. Kad se stvori kašica, dodajte grožđice i ohladite.
  3. Za kremu od pudinga pomiješajte šećer i prašak za puding, dodajte 1 dl vode, 2 žumanca i dobro umutite. Slatko vrhnje i ostatak vode prokuhajte, u to ulijte pripremljenu smjesu i kuhajte dok ne dobijete gustu kremu. Kuhanu kremu izlijte u drugu posudu, pokrijte tankom celofanskom folijom i ohladite.
  4. Ohlađeno tijesto razvaljajte i njime obložite okrugli plići lim za pečenje tako da su i rubovi obloženi. Stavite peći u zagrijanu pećnicu 15 – 20 minuta na 200 stepeni. Pečeno tijesto premažite kašicom od jabuka, zatim stavite sloj ohlađene pudingove kreme i pokrijte slojem tučenoga slatkog vrhnja.

 

 

Preporučujemo