Sastojci za koru:

 

2 jajeta,
4 kašike šećera,
4 kašike mekog brašna,
4 kašike gustina,
šoljica ulja,
3 kašike mlijeka,
1/2 kesice praška za pecivo.

 

Za fil:

 

6 listića želatina (10 g),
250 g neslanog mladog sira,
3 dl jogurta,
2 kašike šećera u prahu,
sok od jednog limuna,
kesica šlaga (40 g),
1 dl mlijeka,
500 g bijelog grožđa,
5 kašika hladne vode,
50 g neslanog kikirikija.

 

Priprema:

 

  1. Umitite bjelanca, dodajte žumanca i šećer, mutite još malo, pa u smjesu uspite brašno, gustin, ulje, mlijeko i prašak za pecivo. Promiješajte i sipajte u okrugli kalup. Pecite oko 15 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

 

  1. Napraviti fil tako što ćete želatin preliti s pet kašika hladne vode i ostaviti da omekša. Izmiksajte sir, jogurt, šećer u prahu i sok od jednog limuna. Ocedite želatin i lagano ga zagrijavajte da se otopi (ne smije provriti), potom ga sipajte u smjesu od sira i jogurta, promiješajte.

 

  1. Umutite šlag s mlijekom i sastavite ga s prethodnom masom. Promiješajte. Ohlađenu koru u kalupu premazati tankim slojem fila. Opranom grožđu izvadite sjemenke i poredajte ga preko prvog sloja fila. Preko grožđa sipajte ostatak fila i poravnajte površinu. Kolač ukrasite zrnima grožđa, stavite ga u frižider i, kada se ohladi, ukrasite kikirikijem.