Kolač za sve prilike: Čokoladne kocke

po Vaša Kuharica

Sastojci za tijesto:

3 jaja,

3 kašike šećera,

30 g ribane čokolade za kuhanje,

2 kašike glatkog brašna.

Nadjev:

5 dl slatkog vrhnja,

30 g kakaa u prahu,

1 vrećica vanilin šećera,

100 g gotove čokoladne glazure,

kakao za posipanje.

Priprema:

  1. Ugrijte rernu na 170 stepeni. Odvojite bjelanca od žumanaca pa žumanca temeljito umutite sa šećerom. Smjesu miješajte dok ne postane vrlo pjenasta i blijedožuta.
  2. Od bjelanaca umutite čvrsti snijeg. Pjenastoj smjesi od žumanaca dodajte ribanu čokoladu i brašno, a potom i snijeg od bjelanaca. Smjesu rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje u veličini 25×30 cm. Tijesto pecite 15-20 minuta, zatim ga izvadite zajedno sa papirom i ohladite.
  3. Umutite slatko vrhnje: pripazite da je nekoliko sati odstajalo u frižideru i da je dobro ohlađeno. Zatim ga mutite prvo lagano, potom sve snažnije, a čim se čvrsne, pripazite da ga ne pretučete jer će se zgrušati i pretvoriti u maslac.
  4. U slatko vrhnje dodajte kakao. Ohlađeno tijesto prerežite na dva dijela jednake veličine (25×15 cm), oba premažite marmeladom koju ste ugrijali nad parom pa jedan list tijesta položite na dno kalupa s visokim obodom.
  5. Premažite ga nadjevom, poklopite preostalim tijestom te prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ohladite u frižideru, a prije posluživanja obilno ga pospite kakaom. Kocke pripremite dan ranije, jer će biskvitno tijesto biti mekše i ukusnije.

Preporučujemo