Banane se nalaze visoko na listi najomiljenijih sastojaka različitih poslastica. Obradujte sebe i ukućane tako što ćete im servirati laganu tortu.

Sastojci za koru:

8 jaja

6 kašika šećera

150 g mljevenih oraha

2 kašike brašna

Za fil:

4 žumanca

3 kašike šećera

3 kašike brašna

1/2 l mlijeka

125 g putera

3 kašike šećera u prahu

4 banane

200 g šlaga

Priprema:

  1. Mikserom umutite jaja sa šećerom, dodajte orahe i brašno i promiješajte kašikom.
  2. Podijelite masu na dva dijela i pecite u okruglom kalupu 20 minuta na 180-200 stepeni.
  3. Dok se kora peče, pripremite fil, mikserom umutite 4 žumanca, dodajte brašno, mlijeko i kuhajte na pari.
  4. Kad se fil ohladi, dodajte 125 g putera umućenog sa 3 kašike šećera u prahu.
  5. Svaku koru presijecite na pola, da dobijete 4 kore.
  6. Na koru stavite fil, pa banane izrezane na kolutove i tako do posljednje kore na koju ide samo fil.
  7. Umutite šlag i premažite koru, a tortu sa strane “obložite” kolutićima banane.