Kompot od jabuka

po Vaša Kuharica

Sastojci za jednu teglu od 0,5 l: 

nasjeckanih jabuka koliko stane,

vode koliko stane,

3 kašike šećera,

vanilin šećer,

malo limunske kiseline ili limuna,

cimet prema želji.

Priprema: 

  1. Tegle sterilizirajte u rerni – rernu upalite na 100 stepeni pa operite tegle. U dublji pleh za pečenje ulijte malo vode da pokrije dno pa oprane tegle poslažite. Prebacite pleh u rernu i ostavite tegle neka se steriliziraju. Bit će spremne da ih izvadite kad na njima više ne budete vidjeli kapljice vode (trebat će desetak minuta).
  2. Pripremite posudu s hladnom vodom, u nju dodajte otprilike kašičicu limunske kiseline ili iscijedite malo limuna. Jabuke ogulite, nasjeckajte na željene oblike i stavljajte u pripremljenu vodu. Na ovaj način ćete spriječiti oksidaciju jabuka, odnosno spriječiti da potamne.
  3. Pripremljene jabuke ocijedite i naslažite u sterilizirane tegle. Slažite tako da ne budu skroz pune do vrha – nikako ne smiju biti pretrpane. U svaku teglu dodajte 3 kašike šećera i vanilin šećer te malo cimeta ako volite. Na kraju zalijte vodom, ostavljajući barem 1-2 cm od vrha, opet pazeći da ne prepunite tegle.
  4. Tegle zatvorite. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene tegle, nalijte vodu do onog dijela do kojeg su napunjene, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Nakon vrenja kuhajte kompot još 45 minuta. Na kraju izvadite tegle, obrišite ih i pričekajte da se potpuno ohlade. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

 

Preporučujemo