Korisni savjeti: Sedam najboljih zamjena za jaja

po Vasa kuharica

Bilo da izbjegavate jaja zbog alergije, načina prehrane – ili vam ih je jednostavno ponestalo u frižideru, postoje dostojne zamjene koje će pomoći prilikom pečenja kolača i muffina, pripreme kremastih umaka za tjesteninu ili palačinki.

1. Pire od jabuka može poslužiti kao zamjena za jaja u većini slatkih recepata. Umjesto jednog jajeta bit će dovoljna četvrtina šoljice pirea. Za pire ogulite i narežite jabuke pa ih kuhajte sa štapićem cimeta u malo vode i prokuhajte pa kuhajte na laganoj vatri desetak minuta dok ne omekšaju. Pred kraj skinite poklopac tako da ispari višak vode. Izvadite štapić pa izmiksajte.

2. Avokado ili banane – Pire od banana pruža sočnost i može povezati suhe sastojke kod pripreme muffina, keksa i kolačića. No za razliku od banana, avokado nema tako izrazitu aromu i okus. Za koju god se varijantu odlučili, kao i kod jabuka vrijedi pravilo da 65 grama pirea mijenja jedno jaje. Dodajte ga i u umake za rižu, tjesteninu i omiljena slana jela.

3. Chia ili lan obiluju zdravim kiselinama koje čuvaju srce i krvne žile, sadrže vakna, ali i služe kao zamjena za jaja kod pripreme palačinki, muffina, keksa i kruha. Pomiješajte 1 kašiku sjemenki s 3 kašike vode i pričekajte dok ne nabubre.

4. Svilenkasti tofu – Za razliku od običnog, svileni je tofu kremastiji, što ga čini odličnim dodatkom slasticama poput veganskog sladoleda, cheesecakea ili tiramisua. No koristi se za kreme, juhe i umake za tjesteninu. Koristite li ga kao zamjenu za jaja, četvrtina šoljice bit će dovoljna.

5. Mješavina s octom – Mješavina kašike octa i kašika sode bikarbone također mijenja jaje, a razultat su prozračni biskviti.

6. Voda od graha ili slanutka – Aquafaba je voda u kojoj se kuhao slanutak ili grah koja zahvaljujući svojoj strukturi mijenja bjelanjak, a poslužiti može i voda iz konzerve. Kad je riječ o mjerama, 3 kašike vode (45 ml) zamjenjuju jedno jaje. Tekućinu miksajte oko 7 minuta dok ne dobijete čvrsti snijeg pa dodajte ostale sastojke za kreme, mousse ili puslice. Koristi se i za pripremu hljeba ili biskvita.

7. Agar-agar ili želatina – Veganska alternativa za želatinu koristi se za zgušnjavanje juha, pudinga i umaka, a budući da nema okusa, mirisa i boje, praktičan je za korištenje. Valja imati na umu da ima snažnije djelovanje od želatine i daje čvršću strukturu.

Preporučujemo