Sastojci:
4 kašike maslinovog ulja,
400 g miješanih gljiva,
malo ljutike,
400 g tjestenine,
kora i sok pola limuna,
2 kašike maslaca,
150 g parmezana,
so,
biber,
peršun,
1 dl vrhnja.
Priprema:
1. Zagrijte dvije kašike ulja u velikoj šerpi ili tavi pa dodajte dio gljiva u jednom sloju i ostavite na srednje jakoj temperaturi bez miješanja dok rubovi ne postanu hrskavi. Dinstajte oko pet minuta povremeno miješajući. Izvadite gljive na tanjir, posolite ih i ponovite postupak s ostatkom.
2. Gljive vratite u tavu, dodajte narezanu ljutiku i dinstajte oko dvije minute miješajući.
3. Skuhajte tjesteninu, prebacite je u posudu s gljivama, ulijte 1,5 dl vode u kojoj se kuhala te vrhnje. Pojačajte vatru i kuhajte još oko dvije minute. Maknute s vatre, dodajte limun, peršun, maslac, parmezan i biber.