Kremasti i slasni: Šampinjoni punjeni sirom i začinima

po Vasa Kuharica

Šampinjoni punjeni krem sirom i začinima svakako bi mogli postati vaš omiljeni prilog ili pak sjajan finger food za druženje s najdražima. Jednostavni su za pripremu, brzo su gotovi i neodoljivo su kremasti.

Sastojci:

400 g šampinjona

2 čehna bijelog luka

4 kriške suhog hljeba

120 g svježeg sira

kašičica nasjeckanog peršuna

kašičica nasjeckanog vlasca

Priprema:

1. Hljeb u blenderu usitnite u mrvice i dodajte mu bijeli luk, pa pola šoljice te smjese ostavite sa strane.
2. U ostatak mrvica umiješajte svježi sir, svježi peršun i vlasac. Sve zajedno pomiješajte u jednoličnu smjesu pa posolite i pobiberite po ukusu.
3. Klobuke gljiva poslažiti na lim obložen papirom za pečenje. Svaki klobuk napunite smjesom pa pospite ostatkom mrvica. Potom stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta. Prije posluživanja ukrasite začinskim biljem.

Preporučujemo