Baileys Irish Cream je kremasti irski liker aromatiziran vrhnjem, kakaom i viskijem.
Sastojci za podlogu: 180 g smrvljenih keksa, 6 kašika rastopljenog maslaca, 2 kašike šećera.
Sastojci za kremu: 400 g vrhnja za šlag, 170 g čokolade za kuhanje, 3 kašike likera Baileys, 2 kašike šećera.
Za ukrašavanje: komadići čokolade.
Priprema:
1. Smrvljene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem i šećerom. Dobivenu smjesu utisnite u pravokutni ili okrugli kalup za pečenje kolača. Stavite u frižider na barem pola sata da se stisne.
2. Rastopite čokoladu i stavite sa strane. Umutite vrhnje u šlag sa šećerom.
3. Postepno dodajte jednu po jednu kašiku likera u smjesu. U smjesu ulijte rastopljenu čokoladu i miksajte dok ne dobijte jednoličnu smjesu.
4. Prebacite smjesu na podlogu i stavite u frižider na barem četiri sata da se stisne.
5. Posipajte s komadićima čokolade prije posluživanja.