Kremasti kadaif – ekmek kadaif

po Vasa kuharica

Sastojci:

500 g svježeg kadaifa,

250 g putera,

200 g mljevenih oraha.

 Agda:

450 g šećera,

350 ml vode,

prema želji malo limunovog soka.

 Krema:

1 l mlijeka,

4 kašike brašna,

3 kašike gustina,

150 g šećera,

1 vanilin šećer,

1 žumance.

Dekoracija:

2 šlag kreme,

mljeveni orasi.

Priprema:

1. Kadaif malo isitnite. Rastopite puter i pospite po kadaifu. Rukama miješajte kadaif da se natopi puterom. Rasporedite po tepsiji polovinu kadaifa, pospite sa 2/3 mljevenih oraha. Stavite drugu polovinu kadaifa i pritisnite malo da se izjednači. Pecite u zagrijanoj rerni (180 stepeni) dvadesetak minuta dok ne porumeni.

2. Dok se kadaif peče napravite agdu. Prokuhajte šećer s vodom i kuhajte 10 minuta.

3. Za kremu, zajedno s mlijekom, uspite brašno, gustin, šećer i vanilin šećer te žumance u šerpu. Miješajte žicom dok se ne zgusne.

4. Pečeni kadaif prelijte agdom. Odmah možete sipati vruć fil na kadaif. Ostavite sat da se ohladi. Izmiksajte 2 šlag kreme i premažite po ohlađenom filu. Pospite ostatkom mljevenih oraha.

Preporučujemo