Kremasti kolač sa orasima: Jednako ukusan kao što i izgleda

po Vasa Kuharica

Ovaj kolač osvojio je svakoga ko ga je probao, a odmah nakon jednog zalogaja, postat će vam omiljen.

Sastojci za koru:

5 bjelanaca

250 g šećera

100 g mljevenih oraha

kašika prezli

Za krem:

5 žumanaca

150 g šećera

3 kašike brašna

250 ml mlijeka

kašičica ekstrakta vanile

250 g putera

Priprema:

  1. Pjenasto umutite bjelanca, dodajte šećer i orahe i kašikom lagano umiješajte prezle. Pleh obložite papirom za pečenje, rasporedite smjesu i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.
  2. Žumanca pjenasto umutite mikserom sa šećerom pa dodajte vanilu, brašno i mlijeko i kuhajte dok se ne zgusne. U ohlađen krem dodajte puter.
  3. Koru presijecite na dva dijela, pa jedan stavite u manju tepsiju i premažite kremom, zatim poklopite drugom korom.
  4. Ostavite u frižideru preko noći.

Preporučujemo