Sastojci:
500 g bundeve,
3-4 šolje vrele vode,
2 kašike putera,
1 mala glavica crnog luka,
1 čehno bijelog luka,
1 šolja riže,
100 ml bijelog vina,
6 listova svježe žalfije,
2 kašike kisele pavlake,
30 g parmezana,
2 kašike pinjola,
maslinovo ulje,
so, biber.
Priprema:
- Bundevu isjeći na kockice, poprskati s malo maslinova ulja i staviti u rernu da se ispeče. Kad je pečena ostaviti da se hladi i 1/3 bundeve izdvojiti na stranu.
- Luk isjeći na kocke i propržiti na puteru. Kada omekša, dodati isjeckani bijeli luk i rižu. Promiješati pa naliti bijelo vino. Smanjiti vatru i ostaviti da se krčka dok vino ispari.
- Kad vino ispari dodavati po pola šolje vode, poklopiti i ostaviti da se krčka, svaki put kada voda ispari ponavljati postupak.
- Kad je riža napola kuhana dodati bundevu (onaj dio koji nije sklonjen na stranu) i nastaviti s procesom dodavanja vode, dok se riža skuha.
- Dodati parmezan i kiselu pavlaku, posoliti, pobiberiti….
- Na malo maslinovog ulja propržite listove žalfije pa dodajte rižotu. Sve dobro izmiješati. Pinjole propržite na suho.
- Rižoto naspite u posudu za posluživanje, pospite izdvojenom bundevom i pinjolima.