Ručak kao glavni obrok bi trebao biti najvažniji i da nam da najviše energije. Zato je ovo jelo idealan prijedlog za popodnevi obrok.
Sastojci:
5 kremenadli (oko 1 kg)
1 glavica crnog luka
5 čehni bijelog luka
1 goveđa kocka za supu
pola litre vrele vode
1 dl bijelog vina
ulje
brašno
začini: so, biber, lovorov list
Priprema:
1. Kremenadlama odstraniti kosti, oprati ih, posusiti ubrusom, istanjiti čekićem, posoliti i pobiberiti.
- Zatim ih uvaljati u brašno i pržiti na ulju u tavi da dobiju lijepu, rumenu boju. Kada se isprže slagati ih u vatrostalnu posudu poprskanu uljem. Preko kremenadli staviti nekoliko lovorovih listića.
- Na istom ulju na kome su se pržile kremenadle, propržiti crni luk isjeckan na rebarca, zatim dodati sitno isjeckan bijeli luk i 3-4 kašike brašna.
- U pola litre vrele vode razmutiti sitno izmrvljenu kocku za supu i time preliti luk i brašno u tavi, još malo miješati da se zgusne i malo posoliti.
- Preliti kremenadle sosom iz tave, da ih potpuno prekrije sos jer će one tečnost upiti. Poprskati ih vinom. Poklopiti vatrostalnu posudu ili je prekriti alu-folijom te peći u rerni 45 minuta na 180 stepeni, zatim otklopiti i peći jos deset minuta otkriveno.
- U preliv možete dodati i kašičicu slatke i ljute mljevene paprike da bude fino i pikantno. Uz kremenadle može se servirati pire krompir, tjestenina, riža i naravno salata po izboru.