Krofne s jabukama za desert

po Vasa kuharica

Sastojci: 300 g brašna, 100 g gustina, 100 g šećera, 2 jabuke, 2 jaja, 400 ml jogurta, 50 ml rakije, 1 limun, 100 g šećera u prahu, 2 kesice vanilin šećera, 1 prašak za pecivo, 1 narandža.

Način pripreme:

1. U većoj posudi umutite jaja. Neprekidno miješajući viljuškom, dodajte jogurt i šećer. Jabuke ogulite, krupno izrendajte i dodajte smjesi. Dodajte vanilin šećer i u posudu krupno izrendanu koru limuna i narandže. Dodajte rakiju, brašno, gustin i prašak za pecivo. Miješajte.

2. Ostavite tijesto da odstoji oko 15 minuta. Nauljenom kašikom uzimajte od tijesta i formirajte krofne i pržite u šerpi u većoj količini zagrijanog ulja. Ispržene krofne stavite na zdjelu obloženu papirom da upije nepotrebnu masnoću.

3. Poredajte krofne na tanjir za serviranje, a pomoću cjediljke nanesite šećer u prahu.

 

Preporučujemo