Sastojci (6 osoba):
115 g omekšalog putera/maslaca,
190 g smeđeg šećera,
100 g šećera ( kristal),
100 g šećera ( kristal),
1 jaje,
235 ml mlijeka,
2 g ekstrakta vanilije,
195 g glatkog brašna,
60 g kakao praha,
1 g sode bikarbone,
2 g praška za pecivo,
2 g soli,
3 kruške,
šećer u prahu (za posipanje).
Priprema:
- Rernu zagrijemo na 160 stepeni. Kalup za hljeb obložimo papirom za pečenje. Dimenzije kalupa su 30x11x7cm.
- U posudi mikserom pomiješamo puter i šećer te dodamo jaje, a zatim i mlijeko i ekstrakt vanilije.
- U drugoj posudi pomiješamo brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu smjesu pomiješamo sa smjesom s puterom i miksamo.
- Smjesu prebacimo u kalup te u jednakom razmaku umetnemo kruške (koje smo prethodno oprali i posušili).
- Pečemo oko 70 minuta te provjerimo čačkalicom da li izlazi čista ili sa nekoliko mrvica. Izvadimo i ostavimo u kalupu 15 minuta.