Sastojci:
200 g riže okruglog zrna,
500 ml vode,
crni luk,
50 g maslaca,
kocka supe od povrća,
50 g narendanog parmezana,
200 g rikote,
80 g oštrog brašna,
jaje,
kašika svježe narezanog bosiljka,
so,
ulje za prženje.
Priprema:
1. Na maslacu kratko propržite nasjeckan crni luk, dodajte rižu pa sve zajedno dinstajte još minutu-dvije. Dodajte vruću vodu, so, kocku supe od povrća i kuhajte pet minuta. Sklonite šerpu s vatre, dodajte narendani parmezan, rikotu i bosiljak, pa promiješajte i ohladite. Ostavite pokriveno oko dva sata.
2. Izmešajte 50 g brašna i jaje pa dodajte pripremljenoj smjesi i od nje oblikujte kuglice. Uvaljajte ih u preostalo brašno i pržite u dubokom ulju oko pet minuta. Pržene kuglice stavite na upijajući papir kako bi upio suvišnu masnoću.