Kuglof od krušaka i badema za desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

4-6 krušaka,

3 kašike soka od limuna,

250 g maslaca,

300 g šećera,

5 jaja,

1 kesica vanilin šećera,

250 g brašna,

1/2 kesice praška za pecivo,

100 g mljevenih badema,

1 kašičica cimeta,

6-7 kašika mlijeka,

2 kašike listića badema,

100 g šećera u prahu,

2 kašike soka od jabuke,

1 prstohvat soli.

Priprema:

1. Kruške prepolovimo, ogulimo i izvadimo sredinu. Pokapamo ih sokom od limuna. Kremasto umutimo maslac, šećer, vanilin šećer i so pa dodamo jedno po jedno jaje sve vreme muteći mikserom. Izmiješamo brašno i prašak za pecivo i postepeno umiješamo u kremu. Rernu zagrijemo na 180 stepeni.
2. Tijesto podijelimo na dva dijela. Izmiješamo badem s cimetom pa ga naizmjenično s mlijekom mikasamo u jednu polovinu tijesta.

3. U kalup za kuglof, koji smo namazali maslacem ulijemo pola tijesta s bademima, pola svijetlog testa, a zatim ostatak jednog i drugog tijesta i sve poravnamo.

4. Na testo rasporedimo polovine krušaka sa zaobljenom stranom nagore, malo ih utisnemo u tijesto, stavimo u zagrijanu rernu i pečemo 50 minuta.

5. Propržimo listiće badema na suhoj tavi i istresemo na tanjir. Šećer u prahu i sok od jabuke umutimo u tanku glazuru, premažemo njome kolač, pospemo listićima badema i ostavimo da se glazura osuši, a listići zalijepe za nju.

 

Preporučujemo