Sastojci:
4-6 krušaka,
3 kašike soka od limuna,
250 g maslaca,
300 g šećera,
5 jaja,
1 kesica vanilin šećera,
250 g brašna,
1/2 kesice praška za pecivo,
100 g mljevenih badema,
1 kašičica cimeta,
6-7 kašika mlijeka,
2 kašike listića badema,
100 g šećera u prahu,
2 kašike soka od jabuke,
1 prstohvat soli.
Priprema:
1. Kruške prepolovimo, ogulimo i izvadimo sredinu. Pokapamo ih sokom od limuna. Kremasto umutimo maslac, šećer, vanilin šećer i so pa dodamo jedno po jedno jaje sve vreme muteći mikserom. Izmiješamo brašno i prašak za pecivo i postepeno umiješamo u kremu. Rernu zagrijemo na 180 stepeni.
2. Tijesto podijelimo na dva dijela. Izmiješamo badem s cimetom pa ga naizmjenično s mlijekom mikasamo u jednu polovinu tijesta.
3. U kalup za kuglof, koji smo namazali maslacem ulijemo pola tijesta s bademima, pola svijetlog testa, a zatim ostatak jednog i drugog tijesta i sve poravnamo.
4. Na testo rasporedimo polovine krušaka sa zaobljenom stranom nagore, malo ih utisnemo u tijesto, stavimo u zagrijanu rernu i pečemo 50 minuta.
5. Propržimo listiće badema na suhoj tavi i istresemo na tanjir. Šećer u prahu i sok od jabuke umutimo u tanku glazuru, premažemo njome kolač, pospemo listićima badema i ostavimo da se glazura osuši, a listići zalijepe za nju.