Kuglof za desert

po Vasa kuharica

Sastojci:

200 g brašna,

250 g maslaca,

malo soli,

1 kašičica praška za pecivo,

150 g čokolade za kuhanje,

120 g šećera,

4 jaja,

125 ml mlijeka,

1 vanilin šećer,

1 kašika tamnog ruma.

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Premažite kalup sa kuglof maslacem i pospite brašnom.

2. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.

3. Narežite čokoladu i rastopite je na pari.

4. Pjenasto umutite šećer, vanilin šećer i maslac.

5. Tokom miješanja dodajte jaja pa naizmjenično brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Dodajte rum.

6. Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom.

7. U pripremljeni kalup naizmjenice stavljajte čokoladnu i bijelu smjesu. Zatim nožem lagano izmiješajte kako biste dobili izgled mramora.

8. Pecite kolač oko 30 minuta. Kad je pečen, ostavite ga neka se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.

Preporučujemo