Sastojci:
200 g brašna,
250 g maslaca,
malo soli,
1 kašičica praška za pecivo,
150 g čokolade za kuhanje,
120 g šećera,
4 jaja,
125 ml mlijeka,
1 vanilin šećer,
1 kašika tamnog ruma.
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Premažite kalup sa kuglof maslacem i pospite brašnom.
2. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
3. Narežite čokoladu i rastopite je na pari.
4. Pjenasto umutite šećer, vanilin šećer i maslac.
5. Tokom miješanja dodajte jaja pa naizmjenično brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Dodajte rum.
6. Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom.
7. U pripremljeni kalup naizmjenice stavljajte čokoladnu i bijelu smjesu. Zatim nožem lagano izmiješajte kako biste dobili izgled mramora.
8. Pecite kolač oko 30 minuta. Kad je pečen, ostavite ga neka se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.