Ako nemate vremena da sami napravite tortilje, možete ih nabaviti u većini prodavnica. Evo nekih ideja za drugačije obroke s tortiljama.
1. Slažite kao lazanje
Umjesto gotovog tijesta za lazanje, koristite tortilje. Složite ih u vatrostalno posudu, a između slojeva stavljajte rendani sir, povrće ili mljeveno meso i izaberite sos od paradajza ili bešamel. Dobro poznate lazanje, dobit će potpuno drugačiju teksturu.
2. Koristite ih kao tijesto za američku pitu
Podmažite pleh, pa na dno stavite jednu tortilju. Zatim možete napraviti pitu od povrća (ubacite ljute papričice, luk, gljive i tikvice). Ukoliko ste gurman, dodajte komadiće govedine ili piletine. Za jači okus koristite salsu ili enčilada sos, ili rendani čedar.
3. Koristite ih kao podlogu za pizzu
Premažite tortilju maslinovim uljem, pospite mrvljenu mocarelu i sitno sjeckanim povrćem, pecite na 200 stepeni dok se sir ne rastopi.
4. Tortilja kao italijanska piroška
U sredinu stavite kačkavalj, povrće, kobasicu ili feferone. Urolajte tortilju i ivice premažite maslinovim uljem, pecite na 190 stepeni dok tortilja ne dobije zlatno-žutu boju, a sredina se ne istopi.
5. Pohujte ih
Presijecite tortilje napola, a sredinu napunite omiljenim slanim proizvodima ili slatkim. Umotajte, ivice zalijepite umućenim žumancetom i pohujte ih, dok ne postanu hrskave. Ukoliko se odlučite za slatku varijantu, koristite slatku pavlaku, čokoladne mrvice i voće. Na kraju pospite prah šećerom.
6. Koristite tortilje kao krutone u salatama
Isijecite tortilje na šestine, ili trogliće, namažite ih maslinovim uljem, posolite morskom solju, i ispecite ih na 190 stepeni dok ne porumene i postanu hrskave. Ubacite ih u svoju omiljenu salatu.
7. Zamijenite kore za tortu tortiljama
Premažite tortilje topljenim puterom i pospite obje strane cimetom i šećerom u prahu. Filujte slatkom pavlakom ili eurokremom, i slažite tortilje kao korice.