Sastojci:

 

2 pastrmke (oko 250 g po komadu očišćene),

2 kašike maslinovog ulja,

1 kašičica mješavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun),

so i biber po ukusu,

2 čehna belog luka,

1 limun,

2 kašike putera,

vezica svježeg peršuna.

 

Priprema:

1. Koricu limuna narendajte i dodajte u suhe začine. U posudu, u koju može stati cijela riba, pomešajte ulje, sok od limuna i suhe začine. Pastrmke, i spolja i iznutra, posolite, pobiberite i uvaljajte u pripremljenu marinadu. Ostavite je da odstoji barem dok se rerna ne ugrije, a ako imate vremena možete je ostaviti i preko noći u frižideru.

2. Rernu uključite da se grije na 250 stepeni.

3. Ribu izvadite i ocijedite od marinade i prebacite je u posudu za pečenje. Tepsiju sa ribom stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta. Provjerite par minuta pred kraj kako izgleda da ne pregori previše. Po potrebi ili skratite ili produžite pečenje ako volite rešije pečenu pastrmku.

4. Dok se riba peče, u šerpicu sipajte marinadu, dodajte isjeckani bijeli luk i puter. Sve zagrijte i ostavite da lagano krčka na niskoj temperaturi tih petnaestak minuta dok se riba peče.

5. Pečenu pastrmku izvadite iz rerne i prelijte pripremljenim prelivom.