Sastojci:
2 pastrmke (oko 250 g po komadu očišćene),
2 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica mješavine začina (bosiljak, origano, ruzmarin, peršun),
so i biber po ukusu,
2 čehna belog luka,
1 limun,
2 kašike putera,
vezica svježeg peršuna.
Priprema:
1. Koricu limuna narendajte i dodajte u suhe začine. U posudu, u koju može stati cijela riba, pomešajte ulje, sok od limuna i suhe začine. Pastrmke, i spolja i iznutra, posolite, pobiberite i uvaljajte u pripremljenu marinadu. Ostavite je da odstoji barem dok se rerna ne ugrije, a ako imate vremena možete je ostaviti i preko noći u frižideru.
2. Rernu uključite da se grije na 250 stepeni.
3. Ribu izvadite i ocijedite od marinade i prebacite je u posudu za pečenje. Tepsiju sa ribom stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-20 minuta. Provjerite par minuta pred kraj kako izgleda da ne pregori previše. Po potrebi ili skratite ili produžite pečenje ako volite rešije pečenu pastrmku.
4. Dok se riba peče, u šerpicu sipajte marinadu, dodajte isjeckani bijeli luk i puter. Sve zagrijte i ostavite da lagano krčka na niskoj temperaturi tih petnaestak minuta dok se riba peče.
5. Pečenu pastrmku izvadite iz rerne i prelijte pripremljenim prelivom.