Lagani ručak: Spremite punjeni patlidžan

po Senan Dervisevic

I danas vam predlažemo nešto laganije jelo, a to je punjeni patlidžan. Idealno je za vrele ljetnje dane.

Sastojci:

četiri patlidžana srednje veličine

300 grama pilećeg bijelog mesa

tri paradajza

jedna glavica crvenog luka

jedna mrkva

jedna tikvica

pet decilitara soka od paradajza

dva čena bijelog luka

biber i ulje i mješavina začina

Priprema:

Patlidžane uzdužno presjeći napola, a potom ih obariti u slanoj vodi da bi omekšali. Zatim sredinu obarenih patlidžana pažljivo izdubiti.

Crveni luk isjeći na kockice, mrkvu izrendati na krupno rende, bijeli luk ispasirati. Tikvicu oguliti i isjeći na krupnije kocke.

Piletinu samljeti na mašini za mljevenje.

Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, dodati mrkvu, te i nju kratko propržiti. Dodati piletinu i pržiti je uz neprekidno miješanje dok ne promijeni boju.

Izdubljenu pulpu patlidžana isjeckati i dodati pred kraj kuhanja. Sipati dva decilitra soka od paradajza, začiniti po ukusu i dinstati na umjerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri.

Pripremljenom smjesom napuniti polovine patlidžana, a odozgo prekriti kolutovima paradajza

Preostali sok od paradajza sjediniti sa malo ulja i jedan decilitar vode, a potom sipati u odgovarajuću tepsiju.

Poslagati u nju punjeni patlidžan i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 35 min.