Lazanje s mesom i bešamelom

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

400 grama faširanog mesa,

300 grama kačkavalja,

kore za lazanje,

1 litar mlijeka,

ulje, puter,

brašno,

kečap,

suhi začin, origano, bosiljak.

 

Priprema:

 

  1. U tavi s malo ulja izdinstati faširano meso i dodati suhi začin, origano i bosiljak po ukusu.

 

  1. Bešamel sos: u šerpu sipati ulje da prekrije dno i kašiku putera. Kada se masa od ulja i putera sjedini, skloniti s ringle i dodati brašno da bi pokupilo masnoću. Preliti mlijekom i vratiti na ringlu, pa miješati žicom dok se ne zgusne. Začiniti suhim začinom, bosiljkom i origanom po ukusu.

 

  1. Redanje: u pleh staviti prvi red kora, zatim premazati koru bešamel sosom samo toliko da je prekrije, staviti meso (kao na pitu), izrendati kačkavalj i preko mjestimično staviti kečap i novu koru.

 

  1. Redati dok ima kora i fila. Na posljednju koru staviti bešamel sos i rendani kačkavalj, pa peći u prethodno zagrijanoj rerni oko 40 minuta, dok ne porumeni i ne uhvati koru.

 

  1. Izvaditi iz rerne čim se ispeče da se ne bi osušilo. Isjeći na kocke i poslužiti.

 

Preporučujemo