Sastojci:
pakovanje tjestenine za lazanje,
3 šolje kisele pavlake,
300 ml bujona (pilećeg ili biljnog, po ukusu),
1 šolja rendanog parmezana,
30 g putera,
1 kašika maslinovog ulja,
pola glavice crnog luka,
4 čehna bijelog luka,
5 komada isjeckanih gljiva,
1 komad pilećih prsa,
so, biber,
4 šolje bijelog sira,
100 g špinata.
Priprema:
- Zagrijte rernu na 175 stepeni. Tjesteninu za lazanje skuhajte prema uputstvu s pakovanja, da budu al dente.
- U zagrijanu šerpu naspite bujon, kiselu pavlaku, parmezan i puter. Kuhajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne u jedinstvenu masu.
- U zagrijanu tavu dodajte maslinovo ulje i crni luk. Prodinstajte crni luk i dodajte bijeli luk i sjeckana pileća prsa. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte gljive. Dinstajte još malo, posolite i pobiberite i sklonite s vatre.
- Blago premažite maslinovim uljem vatrostalnu posudu za pečenje. Redajte sljedećim redom: tjestenina, bijeli sir, mješavina iz tave, mješavina iz šerpe, špinat. Redajte tako dok imate sastojaka. Na kraju pospite sirom.
- Pecite u rerni oko 1 sat, ili dok površina ne dobije zlatno smeđu boju. Poslužite toplo, a preko pospite parmezan ili sir po želji i ukusu.