Sastojci:
Glavica brokule,
2 crvene paprike,
pola kilograma gljiva,
bijeli luk,
peršun,
pakovanje tijesta za lazanje.
Za umak:
Litar nezaslađenog biljnog mlijeka (najbolje bademovog),
2 kašike brašna,
2 kašike biljnog margarina,
2 kašike kvasca.
Priprema:
- Prižite brašno na masnoći dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi. Sitno nasjeckajte bijeli lik i peršun. Narežite povrće i počnite ga peći na tavi uz minimum maslinovog ulja. Ne pretrpavajte tavu, solite i biberite kako pečete.
- Kad je povrće pri kraju, zakuhajte mlijeko i uz miješanje pjenjačom ga dodajte u hladno brašno. Nastavite kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne počne zgušnjavati. Kada umiješate kvasac, dobili ste veganski bešamel.
- Počnite slagati lazanje. Namastite posudu, najbolje zemljanu ili keramičku, ulijte malo bešamela na dno pa prekrijte tjesteninom.
Prekrijte sloj tjestenine dijelom povrća, pospite s malo peršuna i bijelog luka te zalijte s nekoliko kašika umaka. Prekrijte tjesteninom pa ponavljajte. Za zadnji sloj ostavite malo više bešamela – on će lazanjama dati zlatnu koricu.
- Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada lazanje s gornje strane izgledaju primamljivo, vjerovatno su gotove. Ugasite rernu, izvadite lazanje, razrežite ih i vratite još deset minuta u rernu da se slegnu.