Sastojci:
250 g tjestenine za lazanje,
40 g žutog sira.
Bešamel sos:
500 ml mlijeka,
80 g žutog sira,
60 ml ulja,
100 g brašna.
Bolonjez sos:
350 g mljevenog mesa,
so, biber,
origano,
bosiljak,
70 ml ulja,
250 ml kečapa,
250 ml soka od paradajza.
Priprema:
- Za bešamel sos, u zagrijano ulje dodati brašno i pržiti nekoliko minuta. Kad zaprška bude gotova, lagano dosuti mlijeko. Posoliti i dodati sir.
2.Za bolonjez sos u zagrijano ulje dodati meso i kratko dinstati. Sipati sok od paradajza i kečap. Kada prokuha dodati so, biber i začine. Nakon toga sos kuhati još desetak minuta.
- U vatrostalnu posudu sipati ulje. Redati tijesto, bešamel pa bolonjez sos. Ne zaboraviti da je tijesto za lazanje prvo potrebno skuhati osim, naravno, ukoliko nije u pitanju tijesto koje se ne kuha, tj. tijesto koje je već skuhano (to je naznačeno na ambalaži).
- Ponavljati postupak sve dok ne potrošite sastojke. Peći na temperaturi od 220 stepeni oko 45 minuta. Kada se lazanje ispeku, posuti ih sirom i preliti kečapom.