Špageti bolonjez omiljeno su jelo u brojnim domaćinstvima. Ako ste se zasitili klasičnog recepta ili ste odlučili uzeti pauzu od konzumacije mesa, isprobajte vegetarijansku verziju toga jela Jamieja Olivera.
Mljeveno meso britanski chef zamijenio je gljivama i lećom, koji obiluju mnogim vrijednim nutrijentima, a pogotovo bjelančevinama.
Sastojci:
2 stabljike celera,
2 srednje velike mrkve,
2 luka,
2 čehna bijelog luka,
20 g sušenih vrganja,
100 ml crvenog vina,
2 konzerve pelata od 400 ml,
1 konzerva leće od 400 ml,
2 grančice ruzmarina,
2 lovorova lista,
15 g naribanog parmezana,
700 ml vruće vode,
šaka svježeg peršuna,
malo maslinovog ulja,
so, biber.
Priprema:
- U velikoj tavi zagrijte nešto maslinovog ulja. Na njemu propirajte sitno nasjeckan celer, bijeli luk i ruzmarin.
- Dodajte sitno nascjekanu mrkvu i luk. Poklopite tavu i pustite da se sve zajedno dinsta na umjerenoj temperaturi oko 15 do 20 minuta.
- Preko sušenih vrganja prelijte vruću vodu i pustite da se gljive ponovo rehidriraju.
- U tavu s povrćem ulijte vino i pustite da sve zajedno pirja dok alkohol ne ispari.
- Izvadite gljive iz vode i narežite ih na sitne komade. Dodajte gljive u povrće i sve dobro promiješajte.
- U tavu dodajte vodu u kojoj su se gljive namakale. Ubacite i pelate, a ostatkom vruće vode isperite unutrašnjost konzervi od pelata te i to dodajte u umak.
- U lažni bolonjez stavite i leću iz konzerve. Poklopite tavu i pustite da umak kuha na laganoj temperaturi još pola sata.
- Probajte umak, posolite ga i pobiberite po želji te mu dodajte svježe nasjeckani peršun.
- Poslužite uz kuhane špagete i malo naribanog parmezana.