Sastojci:
Šoljica leće,
lovorov list,
so i biber,
4 kašike maslinovog ulja,
glavica crnog luka,
glavica crvenog luka,
mrkva,
celer (korijen i list),
2 krompira srednje veličine,
kašika pasiranog paradajza,
125 ml vode,
2 konzerve tunjevine (komadići u biljnom ulju),
2 kašike sjeckanog peršuna.
Priprema:
1. Isperite leću pod mlazom hladne vode i stavite je u lonac s vodom u koju ste dodali so i lovorov list. Kuhajte oko 20 minuta, ali pazite je ga ne skuhate do kraja. Ocijedite i izbacite lovorov list.
2. U tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte isjeckani luk, mrkvu i celer. Pržite dok povrće ne omekša pa dodajte krompir isječen na kockice i polukuhanu leću. Razrijedite pasirani paradajz u 120 ml vode i sipajte u tavu. Poklopite i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri. Po potrebi dodajte vodu.
3. Sklonite s vatre, dodajte so i biber. Ubacite ocijeđenu tunjevinu, promešajte i pospite sjeckanim peršunom.