Sladoled se definira kao ledena slastica na bazi mliječnih proizvoda koji joj daju kremoznost. No kremasti ledeni desert može se napraviti i bez kapi kravljeg mlijeka. Umjesto toga upotrijebite avokado.
Ledeni štapići od avokada imaju manji glikemijski indeks od klasičnog sladoleda, pripremaju se u svega pet minuta, a mogu ih konzumirati i osobe koje jedu samo hranu biljnog porijekla.
Ako nemate kalup za izradu sladoleda na štapiću, cijelu smjesu pohranite u kutiju te nakon zamrzavanja napravite kuglice te poslužite na kornetu ili u zdjelicama.
Sastojci: 2 velika zrela avokada, 200 ml nezaslađenog mlijeka od kokosa, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 2 kašike kokosovog šećera, 2 kašike kokosovih pahuljica.
Priprema:
1. Očistite avokado te ga izmiksajte sa mlijekom od kokosa, javorovim sirupom i jednom kašikom kokosova šećera dok ne dobijete ravnomjernu smjesu.
2. Na dno kalupa za sladoledne štapiće posipajte malo kokosovih pahuljica i preostali kokosov šećer.
3. Pažljivo ulijte smjesu u kalupe.
4. Štapiće stavite u ledenicu da se smrznu. Za to će vam biti potrebo desetak sati.